Αξιοθέατα

 Νεοκλασικό κτήριο θεάτρου Πύργου. Με τη μνημειακή όψη του και την επιμελημένη και ενδιαφέρουσα μορφολογία του(μαρμαρεπένδυτες παραστάσεις με μαρμάρινα επίκρανα διακοσμημένα με ανθέμια)αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τελευταίου τετάρτου του περασμένου αιώνα.

·

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑΔΑΣ

Το Μουσείο χτίστηκε το 1981 και έγινε επισκέψιμο. Στις συλλογές εκτίθενται ευρήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, πήλινα, αρχιτεκτονικά και μικρά αντικείμενα)όλων των εποχών, από τους πρωτοελλαδικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. 
·

ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

Η ΄Ηλιδα, ένα από τα σημαντικά και ενδιαφέροντα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, έφθασε σε ακμή τα ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων και κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων αφού. Στην ΄Ηλιδα συνέρρεε πάντα το πλήθος των αθλητών για προπόνηση, ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. ΄Ηταν η οργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και πρωτεύουσα των Ηλείων.Τα ανασκαφέντα κτίρια χρονολογούνται από τους ύστερους ελληνιστικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους
·

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη Ηλείας ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Έχει ημιεξαγωνική αψίδα, τρούλλο με οκτάπλευρο τύμπάνο και νάρθηκα στα δυτικά. Οι τοίχοι, κτισμένοι με πλινθοπερίκλειστο σύστημα και χρήση διπλών πλίνθων στούς αρμούς, ζωογονούνται με λιτό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κυρίως οδοντωτές ταινίες, και με την ένθεση εφυαλωμένων σκυφίων.  Μοναδική φραγκική επίδραση (του 14ου αιώνα.) το οξυκόρυφο τόξο, της σφραγισμένης σήμερα, βόρειας θύρας.Η μεταγενέστερη προσθήκη εξωνάρθηκα και τα νεώτερα μεγάλα θυραία ανοίγματα συνιστούν τις μόνες μείζονες επεμβάσεις στην αρχική του μορφή.
·

ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Ο ερειπιώνας της αρχαίας πόλης (Τυπανεαί ή Αίπυ), καταλαμβάνει λόφο του όρους Λαπίθας στα νότια του χωριού Πλατιάνα (επαρχία Ολυμπίας). Βρίσκεται στην ενδοχώρα, 17 χλμ. ανατολικά (σε ευθεία) από την πλησιέστερη ακτή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η οχυρωμένη, ελλειπτική και μακρόστενη πόλη περιβάλλεται από μία σειρά τειχών, πιθανώς του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ. και σώζεται στο σύνολό της σε πολύ καλή κατάσταση (σε ορισμένα σημεία γύρω στα 5μ. ύψος). Διαθέτει τρεις μεγάλες πύλες στα ΒΔ, ΝΔ και Α, που είναι η κύρια πύλη, καθώς και αρκετούς αμυντικούς πύργους, κυρ΄΄ιως ορθογώνιας αλλά και τραπεζιόσχημης κάτοψης. Τα τείχη έχουν κτιστεί από ογκόλιθους κατά το πολυγωνικό σύστημα τοιχοδομίας. Η εξωτερική τους όψη χαρακτηρίζεται από επιμελημένη επίπεδη επιφάνεια, ενώ το εσωτερικό γέμισμα είναι από πέτρες μετρίου μεγέθους.
·

ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Πόλη τοποθετημένη στην παραλία του σημερινού Αγ. Ανδρέα, δίπλα στο επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο. Αποτελούσε το δεύτερο λιμάνι της Ηλείας μετά την Κυλλήνη. Μεγάλο μέρος του λιμανιού και της πόλης έχουν κατακλυσθεί από τα νερά του Ιονίου. Η διαμόρφωση της ακτής με τα δύο νησάκια στην πλευρά του πελάγους, από τα οποία το πλησιέστερο στην ακτή ήταν στην αρχαιότητα επιμήκης χερσόνησος και έπαιζε το ρόλο κυματοθραύστη, επέτρεψε τη δημιουργία ασφαλούς λιμανιού. Έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι Φράγκοι πάνω στην αρχαία ακρόπολη έκτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο
·

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Το πρώτο Μουσείο στην Ολυμπία ιδρύθηκε το 1886 πάνω σε μικρό λόφο δυτικά της ’λτεως, με χρηματοδότηση του εθνικού ευεργέτη Α. Συγγρού. Πρόκειται για ένα ωραίο κτήριο νεοκλασικού ρυθμού, σε σχέδια των W. Doerpfeld και F. Adler. Το 1954 υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Έτσι άρχισε να κτίζεται το Νέο Μουσείο Ολυμπίας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1975 σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1982, με πλήρη επανέκθεση των θησαυρών της Ολυμπίας. Το Παλαιό Μουσείο επαναλειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας. Φιλοξενεί στις συλλογές του τα ευρήματα από το Ιερό του Διός στην Ολυμπία, όπου γεννήθηκαν και τελούνταν στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.