ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι καλύτερες εκδρομές γύρω από τον Πύργο

Η Αρχαία Ολυμπία είναι μόνο η αρχή. Η εν πολλοίς ανεξερεύνητη Ηλεία έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι της, για να γεμίσει όχι μόνο Σαββατοκύριακα, αλλά και κανονικότατες πολυήμερες διακοπές. Στα «οπωσδήποτε» περιλαμβάνονται η Λίμνη και η παραλία του Καΐάφα και το υπέροχο δρυοδάσος της Φολόης αλλά και όλα τα μέρη που ακολουθούν.

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ο αρχαιολογικός χώρος που ενθουσιάζει ακόμα και τους ανθρώπους που γενικώς δεν ενθουσιάζονται με αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικά την άνοιξη, όταν οι κουτσουπιές της Άλτις ανθίζουν, μετατρέποντας την απεραντοσύνη της σε ένα μωβ και πράσινο υπερθέαμα, οι χωμάτινες διαδρομές της Ολυμπίας γίνονται μια από τις ωραιότερες βόλτες που μπορείς να κάνεις, όχι μόνο στην Ιστορία αλλά και στη φύση.

Ήλιδα

Πρωτεύουσα του ομώνυμου κράτους των Ηλείων και λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ήλιδα γνώρισε ιδιαίτερη ακμή, έχοντας υπό την κηδεμονία της το περίλαμπρο Ιερό του Διός της Ολυμπίας. Το θέατρο, η αρχαία αγορά με τις στοές, τα ιερά και δημόσια κτίρια, η κυρίως πόλη με τους δρόμους, τις οικίες, τα καταστήματα, τα εργαστήρια και τα νεκροταφεία, τα πλούσια ευρήματα όλων των περιόδων, μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν της πρωτεύουσας Ήλιδας.

Δρυοδάσος Φολόης

Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθος και σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Στο οροπέδιο της Φολόης, οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη.

Καϊάφας

Από τα πιο ιδιαίτερα τοπία της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου, από άποψη ομορφιάς όσο και οικολογικής σημασίας: η παραλία με τις αμμοθίνες, το παραθαλάσσιο δάσος κουκουναριάς, η λίμνη με τη μοναδική της βλάστηση.

Μονή Σφαφιδιάς

Εντυπωσιακό καστρομονάστηρο του 11ου αιώνα, 12 χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο, στο χωριό που λέγεται επίσης Σκαφιδιά. Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι της μονής είναι ο Πύργος της, που δεν ξέρουμε πότε χτίστηκε και δεν μοιάζει με κανέναν άλλο πύργο κάστρου ή μοναστηριού στην Ελλάδα.

Κατάκολο

Θεωρείται επίνειο του Πύργου, από τον οποίο απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα. Είναι ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι με χρωματιστά, κεραμιδοσκέπαστα κτίρια να στολίζουν την παραλιακή του περαντζάδα.

Παραλίες

Δεν θα υπερβάλουμε αν πούμε ότι η Ηλεία έχει, μαζί με τη Μεσσηνία, τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Αμμουδερές σχεδόν στο σύνολό τους, οργανωμένες και μη, πολυσύχναστες και «μυστικές», αρκετές εν ολίγοις για να καλύψουν όλα τα γούστα.